Babalık izni
Nedir?
Erkek çalışanlara eşinin doğum yapması halinde verilen izin türüdür.
İzin türü
Ücretli
Şartları
Erkek çalışanlara eşinin doğum yapması durumunda ücretli izin verilmesi zorunludur. Bu süre çalışanın herhangi bir izni ile birleştirilemez ve bu süre içerisinde çalışan maaşından herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz.
Süresi
Babalık izni süresi, babanın çalıştığı yere göre farklılık gösterir. Baba adayı olan çalışan eğer memur ise 10 güne kadar babalık izni kullanabilir. Ancak baba adayı özel sektör çalışanı ise 5 gün babalık izni hakkına sahip olur.
Detayları
İş Kanununda babalık izni için “evlat edinmesi hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir” ifadesi yer alır.
Diğer merak edilenler
Babalık izni ne zaman başlar?
Babalık izni çalışanın eşinin doğum yaptığı gün itibariyla başlar. Babalık izninin doğumdan önce alınması mümkün değildir.
Babalık izni uzatılabilir mi?
İşveren ile yapılan özel anlaşmalar ile babalık izni uzatılabilir.
Eşin vefat etmesi durumunda babalık izni uzatılabilir mi?
Doğum sırasında veya sonrasında annenin vefatı söz konusu olduğunda kanunlar tarafından çalışana tanınan izinlerden faydalanabilir.
Babalık izni için dilekçe gerekli mi?
Çalışanın kuruma eşinin doğum yaptığı tarih ve kullanacağı izin günlerini belirttiği bir dilekçe iletmesi gereklidir.
Evlat edinme süreci babalık izni olarak kullanılabilir mi?
Babalık izni evlat edinme süreçleri için kullanılamaz. Çalışan üç yaşının altında bir çocuğu evlat ediniyorsa bu süreçte çalışana kanun tarafından verilen üç günlük mazeret iznini kullanabilir.