Ölüm izni

ÜCRETLİ İZİN TÜRÜ

Nedir?

Çalışanın belirli dereceden bir yakınının vefat etmesi durumunda belirli bir süre zarfında çalışmaması için verilen izin türü, ölüm iznidir.

İzin türü

Ücretli

Şartları

Kanunlar çerçevesinde bir memurun eşi, çocuğu, kendisinin annesi ve babası, eşinin anne ve babası, kardeşi vefat ettiğinde verilir. Özel sektör çalışanları ise anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu vefat etmesi durumunda bu izni kullanabilir.

Süresi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki ek madde 2’de yapılan düzenlemeyle 3 gün ölüm izni verilir.

Detayları

Belirtilen kanunlar çerçevesinde bir memurun eşi, çocuğu, kendisinin annesi ve babası, eşinin anne ve babası, kardeşi vefat ettiğinde verilir. Özel sektör çalışanlarının ise anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde verilir.

Ölüm izni ücretli bir izin türü olduğundan, işçinin ücretinin ödenmemesi durumunda, işçilik alacağı davası içerisinde bu miktar talep edilir. Ölüm izni, aynı zamanda yıllık izin süresinden de düşülmez.

Diğer merak edilenler

Ölüm izni ne zaman kullanılır?

Ölüm izni çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar.

Ölüm izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?

Bu izin resmi tatillere, hafta sonuna, resmi veya dini bayramlara denk gelirse izin süresinde herhangi bir uzama olmaz. Yani o günler de izin günlerinden sayılır. Çünkü ilgili kanunlarda “iş günü” olarak değil “gün” olarak belirtilmiştir.

Ölüm iznini daha sonra kullanabilir miyim?

Bu izin çalışan yakınının yoğun bakımda olduğu durumlarda kullanılamadığı gibi, iznin daha sonra kullanılması ya da ertelenmesi de söz konusu değildir.

Ölüm izni için dilekçe gerekli mi?

Çalışan, vefat eden kişinin vefat ettiği tarihi ve kullanacağı izin günlerini belirttiği bir dilekçe iletmesi gereklidir.

Ölüm izni için hangi belgelere ihtiyaç var?

Vefat eden kişinin vefat ettiği tarihi ve kullanacağınız izin günlerini belirttiğiniz bir dilekçe yeterlidir.

2. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi?

İkinci ya da üçüncü derece yakınların vefat etmesi durumunda ölüm izni verilmez.

1. derece akrabalar için ölüm izni alınabilir mi?

4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olan çalışanların 1. dereceden yakın akrabalarının vefatı durumunda kullanabilecekleri 3 günlük izin hakları vardır.

Memur ve özel sektör çalışanlar için ölüm izni süresi değişir mi?

Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır.

Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir. Özel sektör çalışanlarına eşlerinin anne babalarının ölümü halinde izin hakkı verilmemiştir.

Kullanılmayan ölüm izninin ücreti talep edilebilir mi?

Ölüm anında kullanılmayan mazeret izninin sonradan kullanılması veya ücreti talep edilemez.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

İzin yönetimi
e-kitabını
şimdi
ücretsiz indirin!

İzinlerle alakalı merak ettiğiniz tüm detaylar tek bir e-kitapta!