Yeni iş arama izni nasıl hesaplanır?

Bir çalışanın işten istifa etmesi ya da işten çıkarılması durumunda hem çalışanlar için hem de işverenler için bazı zorunlu durumlar doğurur. Bu yazımızda iş akdinin sona ermesiyle başlayan yeni iş arama izni hakkında detayları sizler için ele aldık.

iş arama izni hesaplama

Yeni iş arama izni nedir?

İş arama izni, çalışanın iş akdinin feshi sonrasında belirlenen ihbar süreleri içerisinde işçilere iş aramaları için verilen ücretli bir izin türüdür. Kanunlar gereğince iş arama izni yasal bir haktır; ihbar süresince yeni bir iş aramak için izinli olan çalışanların maaşından ücreti kesilmez.

Yeni iş arama süresi nedir?

Bu süreçler için belirlenen asgari süre bir gün için; 2 saattir. Saatler günün hangi saatleri olduğuna karar verilmemiştir. Bu nedenle saatleri belirlemek işveren ve çalışan arasında belirlenir. Çalışan isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu olarak kullanabilir. Belirlenen süre işveren tarafından verilmezse, işveren çalışana o sürenin ücretinin iki katını vermekle yükümlüdür.

Yeni iş arama izni nasıl hesaplanır?

İş arama izninin süresi ihbar süresi dahilinde olduğu için hesaplamaya çalışanın iş yerinde toplam çalıştığı zamanı değerlendirilir. Bu nedenle;

  • 0-6 ay süreyle çalışan işçiye 2 hafta 
  • 6 aydan çok 1.5 yıldan az çalışan işçiye 4 hafta
  • 1.5 yıldan çok 3 yıldan az çalışan işçiye 6 hafta
  • 3 yıldan daha fazla çalışan işçiye ise 8 hafta 

olarak çalışanlar  ihbar süresince yeni iş arama iznini kullanabilirler. 

Kanunlar gereğince çalışanın iş akdinin sona ermesiyle birlikte elde ettiği yeni iş arama izni kullanılması zorunlu bir haktır. Ancak yeni iş arama iznini kullanmayan kişiler, bu iznin ücretini toplu bir şekilde işvereninden alabilir. Çalışan ihbar süresinde kullanmadığı her iş arama izin saati için işvereninden 100 zamlı ücretini alır.

Yeni iş arama izni ücreti hesaplanırken “çalışma gün sayısı x 2(günlük izin süresi) x 2(kullanılmayan iznin zammı) formülünden yararlanılır.

Yeni iş arama izninde dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Yeni iş arama iznini part-time çalışanlar da kullanabilir. Kısmi süreli iş sözleşmesi sona ermesiyle birlikte çalışan toplam çalıştığı süre kadar günlük 2 saat kadar iş arama iznine çıkabilir.
  • Çalışan iş arama iznini toplu bir şekilde kullanabilir. İznini toplu kullanmayı isteyen çalışanlar toplam saat sayısını hesaplayarak izinli olacağı gün sayısını belirleyebilir.
  • Yeni iş arama izni; emeklilik, askerlik ve evlilik gibi ihbar süresinin geçerli olmadığı durumlarda geçerli değildir.
  • Memur ve özel sektör çalışanları için iş arama izni sürelerinde herhangi bir farklılık bulunmaz.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

2024 İK Takvimi'ni şimdi ücretsiz indirin!

2024 yılında takip etmeniz gereken tüm özel günler, resmi tatiller, izin süreleri ve dahasının yer aldığı bu keyifli takvimi hemen indirin.