Ad,Soyad
E-posta
Şirket Adı
Unvan

Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?

Yıllık ücretli iznini kullanmayan çalışanların ücreti nasıl hesaplanır? Yıllık ücretli izin ücreti ödenmezse ne olur? Yıllık izin ücretleri hakkında merak edilen tüm soruların cevapları bu yazımızda.

Çalışanın en temel haklarından biri olan yıllık izin, 4857 sayılı İş kanununda tanımlanmış önemli izin türlerinden biridir. Çalışan, çalıştığı her bir yıl sonunda izni hak ederek, takip eden yıl içerisinde bu süreyi maaşı kesilmeden kullanabilir. Kullanılması zorunlu olan yıllık ücretli izin süreleri ise yasalar gereğince;

İlk 5 yıl 14 gün,

6 ile 15 yıl arası 20 gün,

15 yıl ve sonrası için ise 26 gün olarak belirlenmiştir.

Bu süreler işverenin inisiyatifiyle artırılabilir lakin azaltılamaz ve yok sayılamaz.

Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?

Yıllık izin, kanunlar gereğince işçiye tanınmış bir hak olup, fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması için kullanılması zorunlu olarak verilen bir izin türüdür. İşçi, çalıştığı zaman dilimi içerisinde kendi iradesiyle bu hakkını reddedemez ve paraya çeviremez. Yıllık iznin paraya çevrilmesi yalnızca işçinin işten ayrıldığı ya da vefat ettiği durumlarda ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda işveren işçiye veya hak sahibine kullanılmayan yıllık iznin süresinin ücreti kadar borçlanır.

“İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmesinin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir.” şeklinde hüküm vererek bu konuya açıklık getirmiştir.

4857 Sayılı İş Kanunu, Madde 59

Gelelim, kullanılmayan durumlarda kalan yıllık ücretli iznin ücretinin hesaplanmasına. İşçinin işten ayrılması ya da vefatı durumunda kalan yıllık ücretli izin hakkı, işçinin son maaşına göre hesaplanır. Bu hesap işçi eğer net ücret hesabı ile maaş alıyorsa net maaşı üzerinden, brüt ücret hesabı ile maaş alıyorsa brüt ücret üzerinden yapılır. Kalan yıllık ücretli izinlerin ücret hesabı yapılırken yalnızca çıplak ücret esas alınır; fazla çalışma, prim, ek yardımlar gibi ödemeler ücrete eklenmez. Bunun yanında yıllık ücretli izin kalanının hesabı yapılırken tıpkı asıl ücret hesabında olduğu gibi SGK işçi ve işsizlik primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintileri hesaba katılarak ödenir.

Yıllık izin ücreti örnek hesaplama

Diyelim ki aldığı brüt ücret 9.000 TL ve kalan yıllık izin hakkı 8 gün olan bir işçi işten çıkarıldığında kendisine kalan izin hakkı için yapılacak brüt ödeme

9.000/30 = 300 (Brüt günlük kazanç) 300×8 = 2.400 TL olarak yapılır.

Yıllık izin zaman aşımı var mı?

Kullanılmayan yıllık ücretli iznin ücret ödemesinde zaman aşımı 5 yıldır. Bu 5 yıllık zaman aşımı süresi iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren başlar. İşçi 5 yıl içerisinde yasal yollara başvurarak kalan yıllık izin ücretinin ödenmesini talep edebilir. Bununla birlikte işverenin işçinin kalan yıllık izin ücretini ödememesi halinde ödenmesi gereken ilk tutara yasal faiz uygulanır ve bu faiz oranı bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz tutarı olarak belirlenir.

Yıllık izin ücreti ödenmezse ne olur?

Kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödemesi, işveren tarafından her koşulda yapılmalıdır. Çalışan kendi isteği doğrultusunda ayrılsa dahi kalan yıllık ücretini almaya hak kazanır. Hatta 4857 Sayılı İş Kanunu, Madde 25’e göre işveren tarafından haklı ve tazminatsız olarak işten çıkarılsa bile kalan yıllık izin ücreti hakkını kaybetmez. Her ne durumda olursa olsun iş anlaşmasının sona ermesiyle ödenmesi gereken kalan yıllık izin ücreti çalışanın hesaplanan son maaş bordrosunda ilgili başlık altında gösterilir. Ancak yıllık ücretli izinde olan işçi, bu süreler içerisinde yeni bir işe başladığının anlaşılması durumunda, bu süreler için kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir.

İzin yönetimi hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?

İnsan kaynakları eğitim platformu olan Kolay Akademi’ye ücretsiz kaydolarak “İK’yı sıfırdan yönetmek ve dijitalleştirmek” eğitimine hemen başlayın.

Farklı seviyelerde eğitimler, podcast, blog ve e-kitap gibi destekleyici kaynaklar, öğrendiklerinizi pekiştirmeniz için deneme testleri ve bitirme sertifikaları Kolay Akademi’de sizleri bekliyor.

Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

2024 İK Takvimi'ni şimdi ücretsiz indirin!

2024 yılında takip etmeniz gereken tüm özel günler, resmi tatiller, izin süreleri ve dahasının yer aldığı bu keyifli takvimi hemen indirin.

E-KİTABI İNDİR